• (What's App) +31 621144970
  • info@bosnozem.nl

Over mij

Judith Bos

Geboren op 6 maart 1992 te Zwolle en woonachtig in Hoogeveen.

Geïnteresseerd in fotografie, Nederlandse literatuur, webbeheer en ambachtelijke ijsrecepten.

Hobby’s, opleidingen en eigen bedrijf

Als klein kind was ik al erg gesteld op de natuur en de dieren die daar leven. Ik leerde al op vroege leeftijd vogelspotten en spoorzoeken, met grote dank aan lokale mensen die dit al jaren deden. Door de jaren heen heb ik altijd geweten dat ik met dieren wilde werken, maar ik heb nooit geweten op wat voor manier. Mijn opleiding Dierverzorging heb ik nooit afgemaakt, omdat ik tussentijds ben gewisseld naar de opleiding Verkoopspecialist Dier. Bijna het zelfde, maar meer de commerciële kant op gericht. Op twee cruciale opdrachten na heb ik nét geen tweede branche afgerond binnen deze opleiding, maar ook in de Doe-het-zelf branche ben ik hierdoor prima inzetbaar. Niet gek dus, dat ik ook graag mijn eigen dierverblijven bouw en onderhoud en best goed overweg kan met een scala aan apparatuur. Al is dat grotendeels te danken aan mijn vriend, die me met veel geduld alles geleerd heeft.

Sinds 2011 ben ik begonnen met het houden en mijzelf specialiseren op het gebied van Witbuikegels, waarop ik in 2014 heb besloten een eigen bedrijf mee op te bouwen. Inmiddels zijn de plannen dusdanig uitgevoerd dat het streven is om in 2020 mijn bedrijf officieel te laten registreren bij de KVK. Van mijn hobby mijn werk maken is een heerlijk doel waar ik hartelijk naar uitkijk. Ik ben niet iemand voor een standaard 9-tot-5 baan en de vrijheid om vanuit huis te werken is absoluut voor mij weggelegd. Door de jaren heen is het project uitgegroeid tot een internationaal platform, dat inmiddels ook samenwerking kent met verschillende onderzoeksinstituten en andere fokkers over de hele wereld.

Voor dit bedrijf ben ik voornamelijk bezig met het verzamelen van informatie door contact te onderhouden met andere fokkers en opvangcentra. Op basis van deze informatie maak ik analyses en berekeningen om de genetica van Witbuikegels in relatie tot kleuren en patronen te ontdekken. Inmiddels hoort hier ook een microscopisch onderzoek bij, waarbij ik met vergrotingen van 400-1024x verschillen in pigmentatie en structuur onderzoek en vastleg. Daarnaast lopen momenteel ook onderzoeken naar erfelijke gezondheid en gewichtscurven en is er een reis naar Nigeria gepland om het veldonderzoek te documenteren dat door een professor en studenten van de Oregon Health Science University zullen worden uitgevoerd.

Zo blijkt maar dat zelf een zelfstandige prima kan functioneren in de wereld van wetenschappelijk onderzoek, zonder gerelateerde opleidingen te hebben. Al heb ik inmiddels wel een aantal losse cursussen gevolgd om mijn kennis binnen deze branche te verbeteren en daarmee ook mijn eigen capaciteiten te vergroten. Via EdX heb ik onder andere de cursussen ‘Tropical coastal ecosystems’, ‘Introduction to animal ethics’ en ‘Useful Genetics part 1& 2’ als audit afgerond. Momenteel ben ik via EdX bezig met een professioneel certificaat ‘Animal breeding and genetics’ aan de Universiteit Wageningen.

Visie voor de toekomst

Ik bedenk me vaak waar ik over 10 jaar zou willen staan. Dan zie ik mezelf met een eigen bedrijf vanuit huis werken, het liefst in een eigen werkruimte, terwijl ik toch de vrijheid heb om er op uit te trekken. Een groot deel van mijn werk is het onderhouden van contact en de meeste van deze mensen wonen buiten Nederland. Rondreizen door Europa en wie weet Afrika en Amerika zou natuurlijk fantastisch zijn, maar in eerste instantie misschien iets teveel gevraagd. Het liefst zou ik emigreren naar Engeland, maar helaas wil mijn vriend dat niet. Dus in mijn geval zou het blijven bij regelmatige citytrips naar Londen en Edinburgh.

Enige samenwerking met andere instanties zou natuurlijk ook geweldig zijn en ik hoop dat ik tegen die tijd toch een aantal instituten getriggerd heb om meer wetenschappelijk onderzoek te doen naar de egelsoorten die er in gevangenschap worden gehouden en wie weet ook naar de Europese egel om die terug te halen naar een stabiele status. Eigenlijk het zelfde als nu dus, maar dan nog nét iets uitgebreider. Ik ben eigenlijk best gezegend met hoe mijn bedrijf tot nu toe loopt op mijn 26e, dus ik heb op dat gebied weinig te wensen.